Faithless – încă o lecție de LIVE

Trebuie să recunosc – nu știu de unde să încep. Îmi tot zboară superlative din cele încă neinventate încă, pentru că energia show-ului de la Ciuc Summer Fest mi-a încărcat bateriile la maxim, pentru tot restul anului și încă jumate din celălalt! Ce să spun, sunt subiectiv, I know it, dar ca și jurnalist de profil trebuie să înveți să te încrezi și în instinct, să mergi pe mâna feeling-ului, pentru că altfel facem doar analiză pe text. Și când participi la un show mega-electrizant parcă analiza se duce cu primul beat care îți intră în urechi și se duce direct în picioare..! Ascult Faithless încă de la începuturi, de pe când Maxi Jazz o dădea cu ars poetica lui pe Reverence, ”I’m not a mystic, my views are realistic, simplistic…”. Un album care îmi venea direct din ”Insomnia” atât de difuzată de MTV și nu numai, curios și incitat de imaginea mistică, misterioasă, piesa era atât de nouă și fresh încât nu știu cum dar destul de repede am pus mâna pe album. Am rămas paf când albumul m-a expus la un ”Salva Mea” care urma rețeta ”Insomniei”, dar în egală măsură la piese ca ”Don’t Leave” sau ”Drifting Away”. Eram convins că am găsit trupa ideală de dance, care cântă și balade la chitară, iar când îi dă cu volum, o face inteligent. Căci pe lângă imaginea eye-candy a lui Maxi Jazz ceea ce m-a fermecat realmente a fost că descoperisem muzică dance care nu-mi jignea intelectul. Era ceva acolo, în versurile lui Maxi care aduceau doza aia de smartși dark suficient pentru a-mi lăsa membrele libere să se miște, fiind convins că dansez pe ceea ce trebuie!!!

Albumele care au urmat nu au făcut decât să confirme și să contureze imaginea unei trupe care lua dance-ul în serios. Pe alocuri deveneau funky și asta iarăși era okey. Fiecare lansare de album era o sărbătoare și rareori am fost dezamăgit, căci și albumele mediocre avea dou-trei vârfuri pe care le-aș fi ascultat oricând. Faithless este una din trupele alea despre care, dacă ai reușit să afli mai mult decât single-urile de pe TV sau radio, înțelegeai ce vor să facă și intrai în filmul lor aproape necondiționat. Prima oară când i-am văzut a fost și prima oară când veneau în România, în 2005. Am participat atunci la conferința de presă unde se discutase despre ”No Roots”, albumul în a cărui promovare porniseră prin lume. Live-ul de la Arenele Romane mi-a rămas întipărit pentru o bună bucată de vreme în memorie, mai ales că atunci s-a întâmplat și treaba aia cu fulgerele de pe cer chiar în timpul piesei ”God Is A DJ”! În 2007 nu am reușit să ajung la ei nici nu mai știu din ce motiv…ca să vină 2010 și un nou album pe care să înceapă a-l promova.

Ziua de 16 iulie a și avut pentru subsemnatul un line-up aproape perfect, pe scena mare perindându-se înainte de britanici Sensor și Șuie Paparude. Sensor au făcut ce știu ei mai bine și poate că la cât de live și spectaculos cântă ar fi trebuit să cânte dupa Șuie și nu înainte. Și ca să se înțeleagă: sigur că Șuie sunt pe val și cu Bean la voce trebuie să recunosc că am redevenit total interesat de ei – dar să cânți de vreo 10-15 ani doar cu laptopul pe scenă parcă nu mai dă bine… Adică Michi știe clar ce face, însă cum ar suna treaba asta cu un tobar măcar? În seara de 16 au cântat și alte trupe la scena Jaggermeister, și toate au facut-o live, instrumental…  Și aici I rest my case! Publicul, așadar, era încălzit bine.

Tobe și percuție, ritm și… Maxi Jazz intră pe un mood-setter, ”Happy”.  Show-ul își dă drumul cu primul release oficial – ”Sun To Me” de pe albumul care nu putea, după pauza de patru ani, decât să se numească ”The Dance”. Cu riff-ul marcă înregistrată Sister Bliss – singura femeie din electronică cu cojones mai mari decât mulți DJ-i! Trebuie să recunosc că nu prea m-a rupt piesa la lansare, însă live, well…am înțeles cum au gândit oamenii toată faza – și anume… LIVE baby! Albumul trebuie ascuiltat live, ăsta este secretul – ”Tweak Your Nipple” sau ”Not Going Home” sunt piese de exorcizare totală, de scuturat praful problemelor zilnice. Maxi Jazz nu intră bine pe scenă și cu un aer atât de familiar și cald ne spune că ”It’s good to be back”, după care ne ia de mânuță și ne plimbă prin parcul sonor unde la tot pasul găsim diamante audio – cum ar fi ”Drifting Away” cu acel feel de Ibiza dat de cea mai melancolică chitara de apus de soare pe care am auzit-o recent. LSK, vocea aproape feminină a artistului co-vocals face furori cântând adevărul ăsta atât de actual ”How can I change the world, if I can’t even change myself?” – si ritmul intră în fibrilații – percuțiile de pe scenă sunt în plină formă, Sudha, tipa de la percuțiile verticale (ca să le zic așa) arată mega hot și bate la fel de hot. Pe scenă se întâmplă ritualuri, ”Insomnia” ne bagă în transă colectivă, iar ”God Is A DJ” îmi aduce în prim-plan un adevăr esențial – este un sentiment realmente religios la concertele Faithless, iar clapele Surorii Fericire îmi amintesc în mod straniu de Fuga și Toccata lui Bach – și Maxi sărind pe ritm replicând ”This is OUR church” – și adaugă ”de 15 ani vorbesc de această biserică de care toți aparținem, așa că mâine faceți cumva să răspîndiți un pic din dragostea pe care ne-o oferiți în seara asta”! Maxi este o combinație incredibilă de călugăr budhist și star rock, ceea ce în public se simte ca un val de energie pozitivă ce te învăluie și îți pironește privirea pe frontman aproape involuntar. Amestec de feeling de club și revelație spirituală, concertul Faithless ne-a predat încă o lecție despre cum ar trebui nu neapărat să sune un live, ci cum ar trebui să te simți la un live. Și ca să-i citez un pic răstălmăcit vorbele lui Maxi Jazz din debutul ”We Come One”, aș conchide: ”Faithless, you’ve been an amazing live act!”

George DURBĂLĂU

Setlist:

Happy
Sun to Me
All Races All Colours
God is a DJ
Feel Me
Crazy Bal’heads
Mass Destruction
Tweak Your Nipple
Insomnia
Everything Will Be Alright Tomorrow
Swingers
What About Love
Bombs
Drifting Away
Salva Mea
Not Going Home

Bis
Muhammad Ali
We come One

[articol apărut în revista SUNETE, ediția sept-aug 2010]

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s